WOONBOOTMAKELAAR

Woonbootmakelaar in Amsterdam en daarbuiten

Het wonen op een woonboot wordt, zeker in Amsterdam, steeds populairder. Een fijne woning op het water is natuurlijk geweldig.

De zoektocht naar de woonboot van uw dromen kunt u beginnen met onze makelaars. Als ervaren woonbootmakelaar in Amsterdam, en daarbuiten, kennen wij de markt als geen ander. En waar moet je nou eigenlijk op letten bij het kopen van woonboot?

Het verschil tussen woonboot en woonark

Kort gezegd is een woonboot een varend schip. Van luxe motorkruisers, een oud binnenvaartschip of van een klassieke tjalk zijn tal van verschillende voorbeelden waarop je kan wonen. Een woonark is vaak een drijvend betonnen casco met een opbouw, die ook echt ontworpen is om op te wonen. Soms ook wel aangeduid als waterwoning of watervilla. Voor het gemak spreken wij op kantoor in alle gevallen vaak over een ‘woonboot’.

Waar mag je met een woonboot in Amsterdam liggen?

Vrijwel overal in Amsterdam en omgeving zijn woonboten opgenomen in een bestemmingsplan. Net als bij een huis of een appartement, geeft het bestemmingsplan aan, dat je er mag liggen (en wonen) met een woonboot.

Ligplaatsvergunning of bestemmingsplan?

Vanuit publiekrechtelijk oogpunt heb je dan ook geen ligplaatsvergunning meer nodig. Vreemd genoeg heeft de Gemeente Amsterdam nog wel – naast het bestemmingsplan – een ligplaatsverordening. Op basis daarvan worden vergunningen afgegeven, waarin onder andere staat wat de afmetingen mogen zijn van een woonboot. En of je er een extra boot of vlonder bij mag leggen. Vaak mag je een woonboot niet vervangen door een woonark.

Verder staat in een bestemmingsplan ook aangegeven of je in de tuin nog een schuur of garage mag bouwen.

Eigen grond of erfpacht?

Er zijn een flink aantal verschillende situaties denkbaar. De eerste vraag is of je in water van een ander ligt (Van de Gemeente, een Waterschap of zelfs Rijkswater, zoals een deel van de Amstel). Of dat je zelf eigenaar bent van het water, waarin je woonboot ligt. Is er een tuin? Dan kan het zo zijn dat je die ook koopt. Eigenlijk net als een tuin bij een huis. Maar soms is het grond die je kan huren of zelfs in erfpacht wordt uitgegeven. Om het nog wat complexer te maken: ook het water waarin je woonboot ligt, kan in erfpacht zijn uitgeven, zoals op IJburg, steigereiland. En koop je net buiten Amsterdam, dan zijn er ook woonboten, die in eigen water en aan eigen grond liggen.

Kun je een hypotheek krijgen voor een woonboot?

Een onderdeel van het kadaster is het scheepsregister. Als de woonboot daar geregistreerd staat kan je hypotheek krijgen bij onder meer de Rabobank. Voor zeer duurzame arken na het bouwjaar 2010, kan je ook terecht bij andere financierders. En ben je eigenaar van het water en of de grond (dan wel in erfpacht uitgegeven grond), dan kan je ook een hypotheek krijgen.

Het onderhoud aan een woonboot

Een stalen schip vraagt wat meer aandacht, dan een woonark met een betonnen bak. De verzekering van een stalen schip vereist dat je elke 5 jaar de dikte van het staal laat onderzoeken op een scheepswerf. Dat is dan ook vaak meteen de tijd om groot en kleiner onderhoud te plegen. Het is wel zo avontuurlijk om een korte periode je hele huis op een andere plek te hebben. Bij een woonark is het wat minder spannend. Een betonnen casco is net als de betonnen fundering van een huis. Je hoeft dus niet elke 5 jaar naar een helling en onderhoudt je woonark gewoon, zoals je een woonhuis zou onderhouden.

Wat zijn Amstelbakken?

Een leuk weetje zijn de woonarken met een ‘Amstelbak’. Rivier de Amstel is diep genoeg om betonnen bakken te hebben, waarin een hele (slaap-) verdieping is gemaakt met grote stahoogte. Boven de waterlijn zie je vaak 1 of 2 woonlagen. Maar onder de waterlijn is er dus nog 1. Ook op andere plaatsen buiten de Amstel komen deze diepe betonnen casco’s voor.

Beleggen in en verhuren van woonboten

Je kan een woonboot ook kopen als belegging en verhuren. Hou er dan rekening mee dat Amsterdam er andere regels op nahoudt dan de rest van Nederland. Zo spelen er in Amsterdam zaken zoals opkoopbescherming. Woningen en woonboten met een WOZ waarde onder de euro 533.000 mag je alleen kopen als je er zelf gaat wonen. Koop je een woonboot boven die prijs, dan zijn er ook restricties op het gebied van tijdelijk verhuren, waaronder Bed&Breakfast en short stay. Buiten Amsterdam zijn de regels voor het beleggen in woonboten er niet.

De locatie: aan de gracht, aan een steiger of midden in de natuur?

Onze woonbootmakelaars komen op de meest bijzondere plekken. In de Sixhaven tegenover het Centraal Station, Steigereiland op IJburg, de Prinsengracht of Noord met bijzondere plekjes aan de Landsmeerderdijk en het Zuideinde. En weet je van het bestaan van Zijkanaal H-weg, van de prachtige plekje in rivier de Zaan of de Vecht? Of hoe schitterend je woont in Broek in Waterland aan de weilanden? De locatie maakt het wonen op het water nog net even een stukje specialer.

Is een woonboot goedkoper dan een huis?

Soms kan het wonen in een woonboot de meest voordelige optie zijn om aan (en op) het water te wonen. Zeker als je dat gaat vergelijken met een vrijstaande woning.

Wat zijn de kosten van een woonboot?

De onderhoudskosten voor een woonark zijn vrijwel hetzelfde als voor een vrijstaand woonhuis. Voor een (stalen) woonboot is dat wat anders. Dan zijn er elke 5 jaar de kosten van een inspectie aan het stalen casco op een scheepswerf.  In sommige Gemeenten, zoals in Amsterdam, betaal je eenmalig voor een ligplaatsvergunning en jaarlijks ook liggeld. Maar buiten Amsterdam komt het ook voor dat je in eigen water ligt en dat er in een bestemmingsplan is geregeld, dat je er mag liggen met een woonark. Dan heb je dus niet te maken met die kosten. En net als bij huizen kan het zo zijn dat je een deel van de tuin huurt, of in Amsterdam dat je erfpachtcanon moet betalen. Onze makelaars kunnen je helpen bij het uitzoeken met welke kosten je rekening kan houden.  De jaarlijkse Gemeente belastingen zijn ongeveer gelijk aan die van een woonhuis.

Is een woonboot waardevast?

Woonboten zijn de laatste jaren sterk in populariteit toegenomen. Zelfs nieuwbouwprojecten met 'watervilla's' worden de laatste jaren ook door Gemeenten gestimuleerd. En de prijzen blijken goed waardevast en zelfs sterk toegenomen, zo blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

Verkoop- en aankoopmakelaars van woonboten

Het hele aankoop- of verkooptraject van een woonboot kunt u met een gerust hart aan onze woonbootmakelaars overlaten. Door onze jarenlange kennis van de woonbootmarkt in Amsterdam en daarbuiten kunt u rekenen op een solide advies. Over ligplaatsvergunningen, erfpacht, bestemmingsplannen, maar ook over duurzaamheid en technische aspecten.

Woonboot gezien? Of  heeft u een woonboot die u wenst te verkopen? Bel voor een eerste kennismaking met Yoram Balkema of Niels Eering op 020-2050208.

Afspraak maken

Copyright © 11 Makelaars bv. 2018-2022